Mænd og deres behov under fødslen ⋆ Mama's House

Mænd og deres behov under fødslen

Mænd

MÆND: Hvorfor nu et indlæg om mænd og fødsel, de skal vel bare være der? Men hvordan oplever de en fødsel? Jeg havde to forskellige fødsler den anden dag, hvor mændene reagerede vidt forskelligt. Derfor synes jeg, at du skal høre lidt fra et interview, hvor jeg interviewede en lille gruppe mænd. De fortæller om deres oplevelser med deres børns fødsler. Derudover supplerer jeg med to fødsler jeg har deltaget i, hvor fædrene reagerede meget forskelligt (i anonymiseret form). Det er de samme mænd, som fortæller om deres oplevelse med graviditeten.

Tilfredshed blandt mænd

Fra interviewet fortælte en af mændende at fødselsoplevelsen var en god oplevelse. “(…)det var første gang de spurgte mig, og vi hyggede os, altså vi, jeg kan næsten sige det var sjov og ballade (…)”. En far fortalte: “(…)det eneste tidspunkt under fødslen at jeg følte mig tilsidesat, der var da lægen gik med akut kejsersnit.” Det viser mig, at manden følte sig som en del af oplevelsen. Det helt indtil der blev besluttet at fødslen skulle afsluttes med et kejsersnit.

Mændene oplevede også, at jordemoderen efter fødslen imødekom deres behov, da barnet skulle have den første ble på. “(…) Men da jordemoderen sagde, du skal ikke være bange, du skal bare hive godt fat, og jo mere du hiver fat jo mere viser du over for barnet at du har styr på det (…)”. Disse mænd anser det, som en hjælp til opbyggelse af tryghed og tro på egne evner som forælder.

Hvad kan du så bruge den viden til? Tjo, mænd har brug for at føle sig som en del af fødslen og blive set og hørt undervejs. Det er blandt andet derfor at jeg har valgt at arbejde selvstændigt som privat jordemoder. Her har jeg muligheden for at inddrage mændene i graviditeten allerede, som nogle oplever ikke at blive.

Kejsersnittet og mænd

Til den fødsel jeg deltog i, blev der på et tidspunkt besluttet at der skulle laves kejsersnit. Da kejsersnittet blev besluttet, gik det hele bare super hurtigt. Ligesom jeg beskrev ovenover med citater fra mændene, så oplevede denne mand at det hele gik stærkt og han følte sig til side sat. Nogen går i chok eller oplever at “fryse fast”/gå i stå.

Andre bliver bekymret for barnets og konens helbred og måske græder han. Nogle tredje vil tage det som det kommer, og nærmest se forstenede ud. Uanset hvilke reaktioner der kommer, er det helt naturligt. Også selvom det er svært at skulle acceptere som mand, så kommer der ind i mellem disse chok, hvor du ikke føler du har kontrol.

En samtale om fødslen med det personale der deltog (fx med jordemoderen), kan være en rigtig god ide. Her kan begge parter få talt ud om de ting der ligger på sinde, men også spørge ind til de ting der er uforståelige. Efterfødselssamtale hvor både manden og kvinden deltager, kan hjælpe på at få bearbejdet chokket.

Fødslen og mænd

Manden var ikke med til deres første barns fødsel, derfor var alt nyt og spændende. Jeg oplevede ham som en engageret partner, der hjalp hans kone og så alt hvad hun havde behov for. Han skulle for allerførste gang klippe navlesnoren over, hvor jeg kunne se verdens største smil på hans læber. Jeg er absolut ikke i tvivl om mænd skal deltage i deres børns fødsler, men alt sammen med respekt for den enkeltes behov.

Har i lyst til at læse til om efterfødselssamtaler, kan i læse om det her

Mangler du en gruppe med støtte? Så hop ind i facebookgruppen “Mama’s Support”.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: